Свържете се с нас:

Е3 AFA

Кламатското синьо-зелено водорасло

Най-наситената с хранителни вещества храна на планетата, която съдържа гликопротеини, витамини, минерали, прости въглехидрати, липиди и биологично активни ензими.

Биология на АФА

Меката клетъчна стена на водораслото способства лесното усвояване на тези хранителни вещества от човешкото тяло.

Благодарение на това, че то използва съвсем малко количество енергия за превръщането на тази суперхрана в гориво, консумацията на кламатско синьо-зелено водорасло бързо и ефикасно допълва и подобрява, която и да е диета. С откриването на невероятните хранителни качества, концентрирани в А.Ф.А (Афанизоменон Флос Аква), на това древно синьо-зелено микроводорасло, се открива възможност да се популяризира една пълноценна храна, съдържаща повече протеини, В12 и хлорофил, отколкото който и да е друг хранителен източник. Кламатското синьо-зелено водорасло притежава изключително пълноценен хранителен профил, приема се директно в лесно достъпна форма и определено превъзхожда всички останали водорасли, налични на пазара. Това го превръща в източник, фокусиращ вниманието на индустрията, свързана със здравословното хранене.

Водораслите, повече от всяка друга храна, извличат полза от пряката слънчева светлина. На пръв поглед примитивни, те са изключително ефикасни фотосинтезатори. Водораслите усвояват светлинна енергия от слънцето (над 10% конверсионна ефективност), въглероден двуокис от въздуха и водород от водата, за да синтезират своите биоактивни субстанции. Кламатското синьо-зелено водорасло е уникално сред останалите видове ядливи водорасли по това, че усвоява азотни молекули директно от въздуха, за да произведе протеини и други азот-съдържащи биомолекули.    

Сред другите семейства водорасли, Кламатското синьо-зелено водорасло принадлежи към клас циано-бактерия. Водораслите са клас сами по себе си и притежават характерните особености, както на растение, така и на животно.

Техническият термин Афанизоменон (род) и Флос Аква (вид) представлява всъщност зоологическа класификация, която в буквален превод от гръцки означава “невидимо живо водно цвете”. За да класифицираме научно синьо-зеленото водорасло, трябва да изброим в низходящ ред всичките биологични категории :

Тип Cyanophyta
Клас Myxophyceae
Разред Nostocales
Семейство Nostocaecese
Род Aphanizomenon
Вид Flos-Aquae

Природен продукт

Кламатското синьо-зелено водорасло е диворастящо водорасло, което се среща в естествено изобилие в пресните води на горната част на езерото Кламат. Валежите, които падат над Каскадните планини в южен Орегон, всяка година вливат в алкалното езеро тонове богата на минерали вулканична почва. Така наситената с минерали вода, чистият въздух и силната слънчева светлина превръщат уникалната екосистема на горното Кламатско езеро в идеална среда за растежа на А.Ф.А.

Кламатското синьо-зелено водорасло, за разлика от култивираните водорасли, е целогодишно и се развива в напълно естествени условия. Оцеляването му се дължи на силната му репродуктивност и на невероятната му способност да се нагажда спрямо заобикалящите го условия. В ранна есен водораслото се възпроизвежда на всеки четири дни, създавайки огромна цъфтяща маса от близо 91 милиона килограма годишно. Кламатското синьо-зелено водорасло всеки ден се бере прясно направо от езерото , отстраняват се наносите и излишната вода, микро-филтрира се, за да се освободи от потенциални замърсители, след което се охлажда до 5 градуса и се съхранява до обработката му. Кламатското синьо-зелено водорасло минава през щателни лабораторни тестове, съхне при ниска температура, никога не се обработва топлинно и по този начин съхранява огромна част от биологично активните важни хранителни вещества в своя естествено балансиран профил.

Химичен състав в проценти

Афанизоменон Флос-Аква

Протеини
0
Въглехидрати
0
Минерали
0
Липиди
0
Хлорофил
0

Основна храна

С обилното производство на протеини и захари, водораслите са осигурявали основните хранителни вещества за развитието на екосистемата на планетата. Размножаването на водораслите я е снабдило със суров материал, така необходим за развитието на по-сложни форми на живот.

В продължение на хилядолетия водораслите са били консумирани в най-различна форма. В тях се съдържат бета-каротин и биологично-активни витамини от групата В, ензими, хлорофил, мастни киселини, невропептидни прекурсори (пептидите са свързани амино-киселини), липиди, въглехидрати, минерали, трасиращи минерали, пигменти и други важни за растежа вещества. Тук присъстват, както всичките осем есенциални аминокиселини, така и полу-есенциални аминокиселини. Водораслите представляват концентриран източник на аргинин, който участва в изграждането и тонизирането на мускулната тъкан.

Най-важното

Профилът на А.Ф.А. по отношение на есенциалните амино-киселини е фактически идентичен с този, необходим за човешкото тяло. Тук не отсъства нито една жизнено важна амино-киселина.

За да разберем физиологичната полза от синьо-зеленото водорасло, трябва да вземем под внимание и впечатляващия брой захари, които то създава: ”Алгини, фукоидини, галактани, агари, ламинарини, манани, рибоза са само една част от тях” (Армстронг, Ф., 1983). Водораслото използва тези сложни захари за своите биохимични нужди като: строеж, възстановяване и подмяна на увредени структури. Изследванията сочат, че е важно не само това, което ядете, но и това, което вашето тяло абсорбира и асимилира. Микроводораслите, чието място е в началото на хранителната верига, осигуряват най-простата форма на балансирани и пълноценни хранителни съставки. Кламатското синьо-зелено водорасло притежава хранителна, лесно смилаема и мека клетъчна стена, съставена от глюко липопротеин. Това позволява бързото абсорбиране и усвояване на над 95 % от важните хранителни вещества без почти никакво участие на енергия за тяхното храносмилане. Повечето от хранителните вещества в А.Ф.А са активни и са във форма, която тялото веднага може да използва.

 

Храна за мозъка

Изобилието от прекурсори на невромедиатори подпомагат способността на мозъка да преработи информацията и постигне усещане за концентрация и ускорена дейност.

Усвояването на азот пряко от въздуха прави възможна био-синтезата на пептидните групи с ниско молекулярно тегло. Това са прекурсори на невротрансмитери, които се използват от различни части на мозъка и тялото, за да започнат отделянето на субстанции (като хормоните напр.), които влияят върху метаболизма. Тези прекурсори оказват изключително положително въздействие върху нервната система. Способността на мозъчните неврони да изработват и използват невротрансмитери зависи от концентрацията на аминокиселини в кръвта. Някои от аминокиселините в А.Ф.А. действително преминават кръвно-мозъчната бариера във формата, в която се намират във водораслото. Малко други храни могат да се похвалят с това.

“Един мъничък протеин, наречен субстанция П, изпълнява ролята на мощен невротрансмитер. Тя се състои от аргинин, лизин и пролин, всички те налични в А.Ф.А. Невероятният ефект от субстанция П се състои в това, че тя ускорява способността ни да учим и възприемаме, а така също повишава чувството ни за благосъстояние. Тя постига това чрез стимулиране на мозъчните клетки да развият дендритични иглички, които като мозъчно-клетъчни “ръце” се протягат, за да комуникират с другите мозъчни клетки.”

Водораслите на помощ, Карл ДЖ. Ейбрамс.

“Най-ценното в А.Ф.А не е концентрацията на хранителни вещества в него, а ефектът му върху нервната система и по-специално върху хипофизата, епифизната жлеза и хипоталамуса. Хора, приемащи А.Ф.А, съобщават за: цялостно подобряване на умствената дейност, на мисловната енергия, на късата и дълга памет, на способността си да взимат решения и творят, както и усешането си за удовлетвореност и по-добра концентрация.”

Д-р Гейбриъл Кузенс, автор на Тяло, Ум, Дух, април 1995.

Пълноценен протеин

Протеините са в основата на човешката енергия – от тях зависят репродуктивността и възстановяването на клетките, органите и системите от органи. Протеините съставляват голяма част от кръвта и лимфата. Те създават естествен имунитет на тялото, давайки му средство да разпознава нахлуването на чужди клетки и вируси.

Повечето храни съдържат липопротеини, които организмът трябва да превърне в гликопротеини, преди да могат да бъдат използвани. Кламатското синьо-зелено водорасло съдържа, както гликопротеини, така и въглехидрати, и организмът има достъп до тези хранителни вещества, без да се налага да използва собствените си енергийни запаси за преобразуване. Ето защо, дори малки количества имат толкова огромен ефект.

Протеините са изградени от аминокиселини, които са “градивните елементи” на цялото тяло. Осем от аминокиселините се считат за “есенциални”(незаменими), тъй като те не се произвеждат от организма и трябва да бъдат набавяни чрез храната, която ядем. Две се смятат за полу-есенциални, защото са необходими за правилния растеж при децата. Останалите 12 аминокиселини се произвеждат в човешкото тяло. Точните стойности на всичките 22 аминокиселини (ниската стойност на една би ограничила усвояването на по-високата стойност на друга) са необходими за живота и здравето на един организъм, защото участват в изграждането на нови тъкани, ензими и хормони.

Почти перфектно съответствие между профила на аминокиселините в А.Ф.А. и нуждите на тялото. СЪВЕТ ПО ХРАНИТЕ И ХРАНЕНЕТО, САЩ.

Есенциални аминокиселини
Изолевцин 29 mg
Левцин 52 mg
Лизин 35 mg
Метионин 7 mg
Фенилалнин 25 mg
Треонин 33 mg
Триптофан 7 mg
Валин 32 mg
Полу-есенциални аминокиселини
Аргинин 38 mg
Хистидин 9 mg

Кламатското синьо-зелено водорасло е перфектната анаболна зелена храна (анаболизмът се отнася към всички био-химични реакции, включващи изграждането на по-големи молекули за строежа и възстановяването на клетките). Шест пъти по-богата на протеини и минерали от майчиното мляко, притежаваща минерали, чиято форма лесно се абсорбира от тялото.

Нуклеинови киселини

А.Ф.А съдържа около 3% нуклеинови киселини и е най-богато на тях в сравнение с която и да е друга храна на пазара. Нуклеиновите киселини отговарят за растежа и възстановяването. Те могат да предотвратят, спрат и обърнат много аспекти на стареенето, да увеличат имунитета, да неутрализират радиационно облъчване, да стимулират възвръщането на паметта. Те също могат да обърнат процесите, съпътстващи органични мозъчни и генетични увреди, както и да действат като стрес модулатори. (Синьо-зеленото водорасло и регенеративните фактори, Апсли, 1995)

Хлорофил, Витамин В-12 и хемоглобин

Вероятно най-значимото за човешкия живот по отношение на водораслото е връзката между хлорофила, витамин В-12 и хемоглобина. И трите молекули показват геометрия 12 около 1 – хлорофилът около магнезия, хемоглобинът около желязото, а витамин В-12 – около кобалта. Тази връзка е отразена в съществуването на много природни и езотерични феномени, демонстриращи същата геометрия. Когато консумираме водораслото, ние всъщност възможно най-много се доближаваме до възможността да консумираме светлина (енергия).

Силата на хлорофила отчасти се дължи на неговия централен магнезиев атом. Този рядък минерал играе важна роля в 325 различни ензимни системи и подпомага контрола на почти всички наши жизнени процеси. Брунер, Е.Х, Ефектите от магнезия върху белите дробове. 1985

А.Ф.А. притежава най-висок процент хлорофил (2-3% в сравнение с всяка друга храна на планетата. Постъпването на магнезий в тялото, хелатиран с хлорофила, го прави изключително лесен за усвояване. Хлорофилът укрепва чревните стени, увеличава перисталтиката, успокоява възпалението, намалява излишния пепсин и се справя със запека.

Съдържание на хлорофил
Кламатско синьо-зелено водорасло 30.0 mg
Хлорела 20.0 mg
Спирулина 11.5 mg
Ечемик 14.9 mg
Пшеница 5.5 mg

Витамини

Витамините са органични съединения, които в малки количества са необходими за изграждането на ензими и способстват растежа и живота на клетките. А.Ф.А. притежава пълния спектър витамини, необичайно съвършен за единична храна. То е богато на витамини от групата В и е източник с най-високо растително съдържание на витамин В-12 и бета-каротин.

Два грама А.Ф.А съдържат бета-каротин, съответстващ на този в 80 грама моркови, 1200 грама салата айсберг, 4 домата или 4 сварени яйца. Статия в “Храни, наука и хранене”, 1991

Кламатското синьо-зелено водорасло съдържа големи количества бета-каротин (провитамин на витамин А), както в естествената му транс-, така и в цис-конфигурация. Той е известен имуностимулант, мощен детоксикатор и анти-оксидант, участващ в строежа на кожата и (според Националния Здравен Институт на САЩ) помага в превенцията на рака. Комбинацията от бета-каротин, витамин А и цинк стабилизират клетъчните мембрани, възстановяват тъканите, синтезират колаген и скъсяват оздравителните процеси.

В А.Ф.А има 12 витамина, 27 естествено съществуващи и жизнено-важни минерали, ензими и ко-ензими. Освен бета-каротин, А.Ф.А съдържа и биофлавоноиди, рибонуклеинова киселина, супероксидна дисмутаза, каталаза, глутатион, селен и цистин, които превръщат А.Ф.А. в най-големия известен досега източник на естествено съществуващи анти-оксиданти и неутрализатор на свободни радикали.

 “Бета-каротинът е най-мощният неутрализатор или чистач на свободни радикали,известен до днес. Бета-каротинът изглежда блокира процеса, при който една нормална клетка се превръща в злокачествена.” Д-р Чарлс Симоун, лекар и автор на “Ракът и храненето” , 1983

А.Ф.А. съдържа 8 mcg/gr витамин В-12, който катализира разнообразни химични реакции. В-12 работи съвместно с толкова други хранителни вещества и ензимни системи, че не случайно е наричан “подмладяващ и енергизиращ” витамин. Той е фактор, необходим за нормалното протичане на процесите на кръвотворене,регенерация и епитилизация. Повишава енергията и възстановява нервната система.

Витамини в грам водорасло
Провитамин А бета-каротин 2260 IU
Тиамин В1 40 mcg
Рибофлавин В2 6 mcg
Пиридоксин В6 13 mcg
Кобаламин В12 6 mcg
Аскорбинова киселина 6 mg
Ниацин 130 mcg
Фолиева киселина 1.0 mcg
Холин 2 mg
Пантотенична киселина В5 8 mcg
Биотин 0.3 mcg
Витамин Е 0.2 IU

Минерали

Минералите изпълняват две основни функции в човешкото тяло – те изграждат и регулират. Всеки недостиг или липса на минерали води до влошено качество/енергия на живот или скъсява живота. Те изграждат скелета и всички меки тъкани, регулират сърдечния ритъм, кръвосъсирването, вътрешното налягане на телесните течности, състоянието на нервите и придвижването на кислород от дробовете към тъканите. Кламатското синьо-зелено водорасло притежава пълния спектър органично-свързани и действащи съвместно колоидални и трасиращи минерали, някои от които (ензимно-свързани) са жизнено важни за оптималното функциониране на тялото. Усвояемостта на минералите в А.Ф.А. е почти 100%. А.Ф.А спокойно може да допълни така бедната на минерали диета, открита у голяма част от американците.


Пример: Хромът е жизнено важен за производството на енергия вътре в клетката, той намалява лошия LDL холестерол и повишава добрия HDL холестерол, контролира нивата на кръвната захар (InterHealth,1996) и дори малко от него може да снабди с нов запас хром-дефицитния организъм. Посредством хрома, гладните за глюкоза клетки позволяват на глюкозата по-лесно да преминава от кръвния поток в клетката (почти двайсет пъти по-ефективно). Дори само този факт обяснява защо хората чувстват такъв наплив от енергия, приемайки А.Ф.А.

Минерали в грам водорасло
Бор 10 mcg
Калций 7 mg
Хлор 464 mcg
Хром 0.51 mcg
Кобалт 2.0 mcg
Мед 4.0 mcg
Флуор 38.0 mcg
Германий 0.27 mcg
Йод 7 mcg
Желязо 410 mcg
Магнезий 2.0 mg
Манган 2.0 mcg
Молибден 3.3 mcg
Никел 5.3 mcg
Фосфор 5.1 mcg
Калий 17 mg
Селен 0.7 mcg
Силиций 186.7 mcg
Натрий 2.7 mg
Титан 23 mcg
Ванадий 2.7 mcg
Цинк 10 mcg

Въглехидрати

Въглехидратите са основен източник на енергия за всички телесни функции и мускулни усилия. Те подпомагат смилането и усвояването на останалите храни и снабдяват тялото с необходимите му калории за енергия. Въглехидратите в кламатското синьо-зелено водорасло представляват вериги от глюкозни молекули, които са почти идентични с тези, налични в глюкогена –въглехидрат, складиран в черния дроб и регулиращ нивата на кръвната захар.

Липиди

Липидите представляват най-концентриран източник на енергия за тялото. Те служат и като носители на витамините А, Д, Е и К, и са важни за превръщането на бета-каротина във витамин А. Липидите, открити в кламатското синьо-зелено водорасло са известни като гликолипиди, което означава, че се състоят от захари и липиди. Липидната част е важна за транспортирането на витамини и минерали през кръвномозъчната бариера.Липидите са и също имуномодулатори и стимуланти. В това водорасло няма стероидални липиди (холестерол).

В липидното съдържание на синьо-зеленото водорасло се съдържат и жизнено-важните есенциални мастни киселини – омега 3 /алфа линоленова кисилина/ и омега 6 /линоловата кисилина/ в много добро съотношение.Те са изключително важни за поддържането на хормоналния баланс и работоспособността, здравето на сърцето и намаляването на риска от възпалителни процеси а така също спомагат за превенцията и лечението на дегенеративните заболявания.

В А.Ф.А. няма холестерол, цялото количество мазнини се съдържа в мастните киселини, от които голяма част са ненаситени и жизнено-важни за доброто функциониране на клетките. Тези мазнини помагат за еластичността на клетъчната стена.

Съдържание на мастни киселини
Мастни киселини
Палмитинова (16:0) 43.4
Палмитолеинова (16:1) 9.7
Палмитолиноленова (16:2)
Следа
Стеаринова (18:2) 2.9
Олеинова (18:2) 2.9
Линолова (18:2) 12.4
Линоленова 6,9,12 (18:3) 21.4